divendres, 5 d’octubre del 2012



Matança entre indígenes a l'Amazones ecuatorià

L'últim capítol de la cruenta batalla que s'està lliurant a les zones fronteres de l'Amazones amb Equador, data d'avui i ha deixat més d'una cinquantena de morts al seu pas. Aquesta és la primera vegada que la matança ha estat entre membres de la mateixa ètnia Huaroni, dins la qual els Tigüino han atacat als Tagaeri. Les morts han estat executades brutalment amb casos de degollament i amb dones i nens pel mig.

L'arrel d'aquest conflicte prové, tal i com ha dit el president de l'organització de la nacionalitat Haorami, de l'explotació de recursos que s'està fent d'aquest paratge sud-americà. Des del coneixement de les capacitats productives de la selva i la següent arribada de grans petrolieres o companyies de desforestació la població autòctona ha quedat involuntàriament dividida pel govern entre els que "permeten" l'explotació i els que s'hi resisteixen . A partir d'aquest premissa els atacs s'han anat repetint durant anys per part de les dues bandes de manera sempre molt cruenta.


A més, en aquesta regió de Tiguino que fa frontera amb el Perú s'hi troba el Parc Nacional de Yasuní, declarat bio-reserva i herència cultural per l'UNESCO el 1989 gràcies a la seva diversitat natural i cultural. Aquesta raó de pes per preservar la selva no sembla convèncer al govern de Correa que en els últims anys ha permès l'entrada de petroleres de manera gradual.

Un altre cas recent, que serveix per veure la magnitud del problema, va succeir a la frontera entre Venezuela i Brasil on un grup de miners il·legals van bombardejar amb helicòpter un poblat indígena. I és que uns es troben amb una pedra a la sabata i els altres amb la desaparició de la terra que ells coneixen.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada